Kawa ma dziwny smak lub smakuje inaczej. Co robić? 0

Często zdarza się, że kawa przestaje nam smakować tak jak wcześniej, ma inny posmak, jest lurowata. Wówczas dochodzimy do wniosku, że z pewnością jest to wina ekspresu i coś musiało się popsuć. Zanim jednak oddamy nasz ukochany ekspres do kawy w ręce profesjonalistów sprawdźmy, czy sami nie jesteśmy w stanie rozwiązać problemu, ponieważ na taki stan rzeczy może mieć wpływ kilka elementów. W tym krótkim artykule podpowiemy, co należy zrobić, aby poprawić smak kawy i uniknąć niepotrzebnych i czasem kosztownych wizyt w serwisie.

 

Kawa ma dziwny smak lub smakuje inaczej. Co robić?

Jak poprawić smak kawy w ekspresie ciśnieniowym?

W pierwszej kolejności weźmy pod lupę ziarna kawy. Jeśli to nowe opakowanie naszej ulubionej kawy pamiętajmy, że mimo iż jest to ta sama kawa, może być po prostu inna w smaku. Takie rzeczy się zdarzają i to najlepszym palarniom. Jeśli zaczęliśmy stosować nowy rodzaj kawy, to może warto zmienić ustawienie mielenia, czy moc ziarna. Stopień zmielenia ziarna powinien być dostosowany do stopnia wypalenia kawy. Im ciemniej palone ziarna, tym grubsze mielenie. I co najważniejsze, w przypadku regulacji młynka, pożądany efekt pojawi się dopiero po min. 4 kawach, dlatego dajcie sobie czas. Co więcej, pamiętajcie, że grubość mielenia przestawiamy na pracującym młynku. 

A może po prostu zmieńcie kawę. Pomijam fakt, że może być nieświeża, czy zwietrzała, ale często na tyle przyzwyczajamy się do danej kawy, że przestaje nam smakować. Na rynku jest tak nieograniczony wybór mieszanek, że warto jest próbować innych smaków.

Wiele ekspresów automatycznych (np. NIVONA, czy Melitta) posiada różne metody zaparzania. Oznacza to, że z jednego rodzaju ziarna możemy otrzymać różne smaki. Daje to spore możliwości, więc warto z pewnością sprawdzić, czy to nie rozwiąże problemu.  

Kolejną bardzo ważną kwestią jest wyczyszczenie ekspresu. Mimo że ekspres informuje nas o potrzebie czyszczenia systemu kawowego (zazwyczaj co 200 kaw), nic nie stoi na przeszkodzie, aby uruchomić dodatkowy proces i porządnie go wyczyścić z tłuszczów kawowych. Przy tej czynności należy również wyciągnąć blok zaparzający, dokładnie go umyć pod bieżącą wodą, sprawdzić metalowe sitko, czy nie jest zabrudzone, osuszyć blok i ponownie zamontować. Sprawdźcie również wnękę drenażową, czy nie jest zabrudzona, tu też często zbiera się kawa, dlatego warto tam zaglądać.     

Dodatkowo wykonajmy odkamienianie urządzenia. Jeśli stosujecie filtry w zbiornikach na wodę, proces odkamieniania należy przeprowadzać dużo rzadziej. Niemniej w tej sytuacji nie zaszkodzi, jeśli zrobicie to nadprogramowo. Dlatego wyciągnijcie filtr i uruchomcie proces odkamieniania. Jeśli posiadacie stację uzdatniania wody, również nie zaszkodzi odkamienianie.

Będąc przy odkamienianiu, warto wspomnieć o częstym błędzie popełnianym przez Klientów, którzy wykonują ten proces, nie wyciągając filtra. O zgrozo! Niestety, po zakończonym procesie resztki preparatu zostają w filtrze i mimo że filtr zostanie przepłukany, przez następnych kilka dni możemy pić kawę z resztkami preparatu. Nawet nie zdajecie sobie sprawy, jak często spotykamy się z taką sytuacją w naszym serwisie. Zwróćcie również uwagę, kiedy wymieniany był filtr i czy na pewno jest aktywny. Brak aktywacji filtra w ekspresie i używanie go przez kilka miesięcy, to kolejny bardzo często popełniany błąd przez użytkowników ekspresów. 

Więcej informacji na temat najczęściej popełnianych błędów w eksploatacji ekspresu do kawy, znajdziecie tutaj ↓

Najczęściej popełniane błędy w eksploatacji i konserwacji ekspresów do kawy.

Kolejną rzeczą wymagającą wyczyszczenia jest system spieniający. Większość ekspresów komunikuje taką potrzebę, niemniej my zawsze w serwisie powtarzamy, że z uwagi na specyficzne właściwości mleka jest to system wymagający najwięcej dbałości o czystość. Pamiętajmy, że oprócz przepłukiwania gorącą wodą i parą spieniacz należy czyścić specjalnym płynem odtłuszczającym przewody mleczne.

Nieczyszczona wylewka i pozostałości zaschniętego mleka.

Częstotliwość czyszczenia preparatem uzależniona jest to od rozwiązań w danych markach ekspresów. JURA zaleca wykonywanie takiego procesu codziennie, w przypadku NIVONY i Melitty wystarczy taką czynność wykonywać 1 lub 2 razy w tygodniu. Właściwie każdy moduł spieniający w ekspresie można zdemontować i umyć dokładnie wszystkie zakamarki, włącznie z wężykiem na mleko. Jest to niezmiernie istotne, ponieważ w przewodach czy w wężyku, jeśli pozostaną resztki skisłego mleka, diametralnie zmieni nam się smak świeżo przygotowanej kawy.  

Zatem zanim zdecydujecie się oddać ekspres do serwisu, dokładnie go wyczyśćcie, zmieńcie kawę, zmieńcie ustawienia, a jeśli to nie pomoże, to oddajcie ekspres w fachowe ręce. W serwisie z pewnością znajdą przyczynę i ją usuną.

W naszym sklepie anirax.pl znajdziecie środki do czyszczenia ekspresów, takie jak odkamieniacze, tabletki czyszczące oraz płyny do czyszczenia systemów mlecznych. Po więcej wskazówek dotyczących czyszczenia ekspresów do kawy, czy porad zachęcamy do śledzenia naszego bloga. Będzie nam również miło, jak zostawicie komentarz. Jeśli interesuje Was jakiś temat, napiszcie, z pewnością się nim zajmiemy.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl