ABC kawosza - słownik pojęć

A

Acidity – patrz kwasowość

Aeropress - urządzenie do zaparzania kawy w formie strzykawki z tłokiem. Łączy w sobie zalety French Pressu, metody przelewowej oraz tradycyjnego ekspresu. Z AeroPressu otrzymamy dość gęsty i oleisty napar.

Aftertaste – patrz posmak

Americano - espresso z dodatkiem gorącej wody w proporcjach 1:1.

Arabica - to najbardziej ceniony gatunek kawy na świecie (60-70%  światowego rynku). Charakteryzuje się łagodnym smakiem i bogatym aromatem z wyczuwalnymi nutami owocowymi, orzechowymi, oraz przyjemną słodyczą. Uprawiana jest na plantacjach w tzw. Pasie Kawowym. Zawiera małą ilość kofeiny 0,7-1,6%.

B

Barista - osoba profesjonalnie zajmująca się wybieraniem, parzeniem oraz serwowaniem kawy.

Batch brew - to duży ekspres przelewowy, w którym jednorazowo można przygotować kilka litrów czarnej kawy.

Blend - mieszanka kilku gatunków ziaren kawy.

Blooming - patrz preinfuzja

Body (cielistość) - to odczucie kawy w ustach, czyli gęstość, tekstura, kleistość napoju, dająca odczuć się na języku. Body powinno być gładkie o przyjemnej konsystencji.

Bourbon - odmiana arabiki, dość trudna w uprawie, charakteryzuje się delikatnym słodkim smakiem.

C

Cascara - wysuszone owoce kawowca.

Caturra - odmiana arabiki a dokładniej mutacja odmiany bourbon; dość trudna w uprawie, w smaku kwaskowa i orzeźwiająca.

Coffee cake - pozostałość po parzeniu kawy w ekspresie lub kolbie, czyli fusy zbite w formie ciasteczka.

Cold brew - kawa macerowana na zimno od kilku do kilkunastu godzin. Jest wyjątkowo orzeźwiający i całkowicie pozbawiony goryczy.

Crack - moment w trakcie palenia kawy, podczas którego ziarna zwiększają swoją objętość i uwalniają się gazy.

Crema - wierzchnia warstwa espresso w postaci charakterystycznej jasnobrązowej pianki. Pianka powstaje dzięki zawartym w kawie olejkom i cukrom, a utrzymuje się na powierzchni dzięki ekstrakcji pod ciśnieniem.

Cupping – to profesjonalny sposobów oceniania jakości ziarna.

Chemex - to szklane naczynie w kształcie klepsydry używane do parzenia kawy metodą przelewową. Uzyskany w ten sposób napar jest intensywny i aromatyczny. Ponadczasowy design Chemexa sprawił, że w 1956 roku został wyróżniony za jeden ze 100 najlepiej zaprojektowanych przedmiotów sztuki użytkowej.

Cherry - tzw. wisienka kawowa.

D

Dripper / drip v60 - jedno z najpopularniejszych urządzeń do parzenia kawy metodą przelewową. To urządzenie w kształcie stożka, którego ścianki nachylone są pod kątem 60 stopni. Napar uzyskany tą metodą charakteryzuje się głębokim smakiem i wyjątkowym aromatem.

E

Ekstrakcja - proces parzenia czyli moment, w którym zawarte w kawie substancje przenikają ze zmielonej kawy do wody.

Espresso - jest to bardzo intensywny napar o pojemności ok. 25-30 ml przygotowany w ekspresie ciśnieniowym. Pod wpływem wysokiego ciśnienia na powierzchni napoju powstaje gęsta, orzechowo-brązowa pianka zwaną cremą. Espresso serwuje się w ogrzanej filiżance o pojemności 70ml wypełnionej do połowy. Espresso stanowi bazę wielu kawowych napojów jak: cappuccino, czy latte macchiato.

F

Flavor - (smakowitość) to połączenie zapachu, tekstury i smaku drzemiącego w kawie.

Frenchpress - wysoki dzbanek z tłokiem służący do zaparzania kawy lub herbaty, inaczej nazywany praską francuską lub zaparzaczem tłokowym. Kawa zaparzona we Frenchpressie ma intensywny aromat i wysokie, jedwabiste body.

G

Geisha - odmiana arabiki, uważana za jedną z najlepszych kaw świata. Uprawiana na Kostaryce i w Panamie na wysokościach ponad 1500 m n.p.m. Słodka o kwiatowo-owocowym aromacie.

Grupa - część ekspresu z tzw. prysznicem, do której wpinana jest kolba (portafiltr).  

H

Hopper - pojemnik na kawę ziarnistą w młynku.

I

Irish Coffee - kawa po Irlandzku. Kawa z dodatkiem podgrzanej irlandzkiej whiskey, trzcinowego cukru oraz bitej śmietany.

K

Kawiarka - (Moka, kafetierka, makinetka) to urządzenie, czajniczek ciśnieniowy, służący do przygotowania kawy. Z kawiarki uzyskujemy dość intensywny napar podobny w smaku i konsystencji do Espresso.

Kolba (portafiltr) - ruchoma część ekspresu w kształcie łyżki z sitkiem, gdzie nasypuje się zmieloną kawę, następnie ją ubija i wpinana w grupę.

Konewka - to dzbanek z długą, wąską szyjką dedykowany do alternatywnych metod parzenia. Zapewnia precyzyjne zalewanie kawy jednostajnym, wąskim strumieniem.

Kwasowość (acidity) - to połączenie kwasów z cukrami, dzięki któremu odczuwamy przyjemny posmak w kawie.

L

Latte art - sztuka malowania wzorów na powierzchni espresso za pomocą mleka.

Lot - zbiory kawy pozyskane z jednej uprawy.

M

Maragogype - odmiana arabiki a dokładniej mutacja typiki o wyjątkowo dużych ziarnach i delikatnym owocowo-orzechowym posmakiem.

Moka - patrz kawiarka

Mokka - napój mleczny, który składa się z espresso, gorącego mleka oraz ciemnej lub mlecznej czekolady, często posypany kakao lub cynamonem. Mokka podawana jest w wysokiej, przezroczystej szklance.

N

Nadekstrakcja - proces zbyt długiego parzenia. Przyczyną jest najczęściej zbyt wysoka temperatura wody lub zbyt drobne mielenie ziaren. Efektem nadekstrakcji jest gorzki wręcz przepalony smak.

Naked - (NPF - naked portafiltr) kolba ekspresu bez wylewek.

Nitro - kawa macerowana na zimno z azotem gazowym. Podawana z nalewaka posiada wyjątkową piankę i kremowość.

P

Podekstrakcja - proces zbyt krótkiego parzenia. Przyczyną jest najczęściej zbyt niska temperatura wody, zbyt grube zmielenie ziaren, zbyt mała porcja kawy lub nieodpowiednie ciśnienie. Efektem podekstrakcji jest brak aromatu i smaku, brak pianki i wodnista konsystencja.

Portafiltr - patrz kolba

Posmak (aftertaste) - to nasze odczucia, jakie pozostają na języku po wypiciu kawy.

Preinfuzja (blooming) - czyli tzw. rozkwitanie. Proces preinfuzji polega na wstępnym zwilżeniu zmielonej kawy przed dodaniem właściwej ilości wody. Proces ten trwa od kilku do kilkudziesięciu sekund w zależności od metody parzenia. W tym czasie kawa pęcznieje uwalniając dwutlenek węgla.

Profil sensoryczny - właściwości danego rodzaju kawy w formie wykresu określające smak kawy a dokładniej czystość, wyrazistość, bukiet, słodycz, konsystencję, kwaskowatość i posmak. Informacje przedstawiające profil sensoryczny umieszczane są jedynie na dobrej jakości kawach.

Przelew - potoczna nazwa kaw przygotowanych metodami alternatywnymi (drip, Chemex, ekspres przelewowy).

R

Ratio - stosunek ilości zmielonych ziaren i wody zużytej do ich zaparzenia.

Roaster - osoba wypalająca zieloną, surową kawę.

Robusta - gatunek kawy stanowiący 30-40% światowego rynku kawy. Robusta jest mało wymagająca i bardziej odporna na szkodniki niż Arabica, dlatego może być uprawiana na niskich wysokościach. Charakteryzuje się małym bogactwem smaków z wyczuwalnym gorzkim posmakiem. Zawartość kofeiny waha się od 1,7-4%.

S

Singiel - kawa jednorodna.

Speciality, Specialty - kawy wysokiej jakości, które otrzymały w profesjonalnej ocenie Q-Gradera powyżej 80 punktów w skali 1 do 100. Ocenie podlega zarówno zielone ziarno, jak i po wypaleniu. Zasady oceny jakości kawy ustala międzynarodowa organizacja - Specialty Coffee Association (SCA).

Steamer - dysza do spieniania mleka.

Syfon - przyrząd do parzenia kawy. To charakterystyczne szklane urządzenie z dwoma zbiornikami podgrzewanymi od spodu. Syfon działa na zasadzie skurczania się i rozszerzania pary wodnej. Kawa z syfonu jest intensywna i posiada wyjątkowo złożony smak.

Szocik - potoczna nazwa espresso.

T

Tamper - narzędzie w kształcie pieczątki służące do ubijania zmielonej kawy w kolbie.

Terroir - charakterystyczny smak i aromat kawy, typowy dla miejsca uprawy, klimatu, gleby, czy wysokości plantacji, na której uprawiana jest dana odmiana kawy.   

Typica - to najstarsza odmiana botaniczna arabiki charakteryzująca się najlepszą jakością, czystością smaku i słodyczą.

Q

Q-grader - osoba profesjonalnie oceniająca jakość kawy.

V

Varietal - oznacza odmianę botaniczną kawy, która znacząco wpływa na smak napoju.

Z

Zielona kawa – ziarna surowej kawy przed wypaleniem.

 

źródło:

"Kawa - Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie" - Ika Graboń

"Tajemnice kawy" - Sara Magdalena Woźny

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl