Kawa ziarnista Arcaffe
Kawa ziarnista Arcaffe posiada niezwykle interesującą historię. W 1926 roku Francesco Meschini, przygotował specjalną mieszankę kawy wyłącznie dla słynnej Cafe Bar Roma, znajdującej się na centralnym placu w Livorno. W 1945 roku, wkrótce po zakończeniu II wojny światowej, powstała nowa spółka o nazwie ARCAF (akronim od Aziende Riunite Coloniali Alimentari ed AFFINI). Jednak biorąc pod uwagę trudności z wymawianiem przez Włochów słów kończących się spółgłoskami, w 1947 roku "ARCAF" przekształcono na "Arcàffe". Jest to prawdopodobnie jeden z niewielu przypadków gdy nazwa spółki nie została wybrana przez właściciela, ale bezpośrednio przez ludzi. Bar Roma został zniszczony podczas II wojny światowej. Na pamiątkę, Arcaffe zdecydowała się nazwać swój najlepszy produkt „Roma”. W 1949 Mokacrema, inna specjalna mieszanka, została stworzona aby pokazać, że Arcaffè utrzymuje politykę jakości i doskonalenia się. W 1996 Arcaffè założyło CSC Italy (Certified Speciality Coffee Association), potwierdzając że Arcaffè to konsorcjum z wysokiej jakości kawą.