BLOG

ANIRAX - Blog

 

Bestsellery - najczęściej wybierane ekspresy do kawy
Ekspres do kawy NIVONA CafeRomatica 680 - Black Cube
Ekspres do kawy NIVONA CafeRomatica 680 - Black Cube
2 799,00 zł 2 399,00 zł
szt.
Ekspres do kawy JURA D60 Piano Black
Ekspres do kawy JURA D60 Piano Black
3 290,00 zł 2 799,00 zł
szt.
Ekspres do kawy JURA E8 One Touch Platinum + GRATISY
Ekspres do kawy JURA E8 One Touch Platinum + GRATISY
5 790,00 zł 4 999,00 zł
szt.
Przepisy kawowe

 

Polecamy pyszne desery i specjały kawowe.


 

Frappe z pastą sezamową  

NIVONA Polska oraz Mistrz Polski Baristów, Marcin Rusnarczyk zachęcają nas do spróbowania Frappe z pastą sezamową! Sezam zawiera substancje niezbędne do prawidłowej pracy serca, dlatego nie tylko dobrze smakuje, ale również wzmacnia.

Składniki:

• Gorące podwójne espresso
• 2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
• Szklanka lodu w kostkach
• 100 ml mleka migdałowego
• Opcjonalnie 1 – 2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować – szklankę wypełnić lodem w kostkach i zalać kawą. Podawać w wysokiej szklance około 300 ml.
Żeby dodać kawie jeszcze szczypty zdrowia pamiętajmy, żeby cukier zastąpić miodem. Oprócz słodyczy dostarczymy organizmowi witaminy A i B, a także wiele składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, magnez, czy fosfor.

 


 

Mantowa kawa

 

Składniki:

  • 30 ml espresso lub mocnej kawy (np. mokka) MK CAFE Premium
  • 1 deser czekoladowy "Monte"
  • 200 ml mleka
  • czekolada gorzka z dodatkiem skórki pomarańczy

Przygotowanie:

Na dno wysokiej szklanki włożyć cały deser, wlać wcześniej podgrzane i spienione mleka a następnie kawę. Całość posypać startą czekoladą.

źródło:  mkcafe.pl


 

Mus z białą czekoladą i malinami    prosto z kwestiasmaku.pl

 

Składniki na 5 porcji:
 

• maliny
• likier kokosowy Malibu (opcjonalnie)
• kakao
 
Mus z białą czekoladą:
 
• 100 g białej czekolady
• 1 duże jajko
• 3 łyżki cukru
• 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremowej 30% - bardzo zimnej

Przygotowanie:

Do pucharków lub kieliszków włożyć po kilka malin, polać likierem (opcjonalnie). Czekoladę roztopić. Ubić białko na rzadką pianę, dodać cukier i dalej ubijać aż piana będzie idealnie sztywna i błyszcząca.

Roztopioną czekoladę (trochę przestudzoną) wymieszać z 3 łyżkami śmietanki kremowej, a następnie energicznie wymieszać z żółtkiem.

Dodać połowę ubitego białka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z resztą białka.

Resztę śmietanki kremowej ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z czekoladową masą. Wyłożyć na maliny i wstawić do lodówki na 5 godzin lub najlepiej na całą noc.

Przed podaniem posypać grubą warstwą kakao i udekorować malinami.

źródło:  kwestiasmaku.pl


 

Zakręcona Ajer Coffee

 

Składniki:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • espresso lub 50 ml mocnej kawy np. MK CAFE Premium
  • 100 ml mleka
  • bita śmietana
  • opcjonalnie 20 ml Brendy

Przygotowanie:

Utrzyj żółtko z cukrem na puszystą masę, tak jak przygotowuje się klasyczny kogel-mogel. Jeśli planujesz wzmocnić kawę alkoholem, pod koniec ucierania powoli i bardzo delikatnie dolewaj Brandy. Przełóż utarte żółtko do szklanki o pojemności około 250 ml. Powoli wlej wcześniej podgrzane i spienione mleko. Odczekaj chwilę, a następnie delikatnie, żeby warstwy nie zmieszały się, wlej do mleka kawę. Wierzch udekoruj bitą śmietaną  i ewentualnie wiórkami czekolady.

źródło:  mkcafe.pl



Czekoladowe otulenie


Składniki:

  • 100 ml zaparzonej kawy MK Cafe Premium
  • 100 ml mleka
  • 1/3 tabliczki czekolady
  • Konfitura z czarnej porzeczki lub wiśni

Przygotowanie:

Mleko i czekoladę umieść w niewielkim garnku i powoli podgrzewaj cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie przelej czekoladę do wcześniej zaparzonej kawy i dodaj 2 łyżeczki konfitury najlepiej z czarnej porzeczki. Udekoruj bitą śmietaną i wiórkami czekolady.

źródło:  mkcafe.pl


 

Kawowy Crème brûlée

Składniki: (dla 4 osób)

  • 100 ml kawy
  • 150 g śmietany
  • 150 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżka rozpuszczalnego espresso (instant)

Przygotowanie:

  • Połącz śmietanę, mleko, kawę i cukier w rondlu. Doprowadź do wrzenia ciągle mieszając. 
  • Zdejmij rondel z kuchenki i odstaw do ostygnięcia.
  • Ubij jajka z żółtkami i dodawaj masę kawowo śmietanową.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (piekarnik gazowy w ustawieniu 2-3, piekarnik z termoobiegiem 160°C). Przełóż powstałą masę do  niewielkich naczyń (ok 125 ml) wysmarowanych masłem. Umieść naczynia na dużej blasze wypełnionej wodą i piecz przez ok 30-35 minut.
  • Wyjmij naczynia z masą z piekarnika, odstaw do wystygnięcia a następnie wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
  • Każde naczynie posyp cukrem i skarmelizuj używając specjalnego palnika do karmelizacji lub wstaw do rozgrzanego piekarnika z funkcją grill na 2-3 minuty.
  • Tuż przed podaniem posyp delikatnie każde z naczynek espresso w proszku. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

 

źródło: oficjalna strona Jura Poland 


 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl