
Polecamy pyszne desery i specjały kawowe.
Frappe z pastą sezamową
NIVONA Polska oraz Mistrz Polski Baristów, Marcin Rusnarczyk zachęcają nas do spróbowania Frappe z pastą sezamową! Sezam zawiera substancje niezbędne do prawidłowej pracy serca, dlatego nie tylko dobrze smakuje, ale również wzmacnia.
Składniki:
• Gorące podwójne espresso
• 2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
• Szklanka lodu w kostkach
• 100 ml mleka migdałowego
• Opcjonalnie 1 – 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować – szklankę wypełnić lodem w kostkach i zalać kawą. Podawać w wysokiej szklance około 300 ml.
Żeby dodać kawie jeszcze szczypty zdrowia pamiętajmy, żeby cukier zastąpić miodem. Oprócz słodyczy dostarczymy organizmowi witaminy A i B, a także wiele składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, magnez, czy fosfor.
Mantowa kawa
Składniki:
-
30 ml espresso lub mocnej kawy (np. mokka) MK CAFE Premium
-
1 deser czekoladowy "Monte"
-
200 ml mleka
-
czekolada gorzka z dodatkiem skórki pomarańczy
Przygotowanie:
Na dno wysokiej szklanki włożyć cały deser, wlać wcześniej podgrzane i spienione mleka a następnie kawę. Całość posypać startą czekoladą.
źródło: mkcafe.pl
Mus z białą czekoladą i malinami prosto z kwestiasmaku.pl
Składniki na 5 porcji:
• maliny
• likier kokosowy Malibu (opcjonalnie)
• kakao
Mus z białą czekoladą:
• 100 g białej czekolady
• 1 duże jajko
• 3 łyżki cukru
• 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremowej 30% - bardzo zimnej
Przygotowanie:
Do pucharków lub kieliszków włożyć po kilka malin, polać likierem (opcjonalnie). Czekoladę roztopić. Ubić białko na rzadką pianę, dodać cukier i dalej ubijać aż piana będzie idealnie sztywna i błyszcząca.
Roztopioną czekoladę (trochę przestudzoną) wymieszać z 3 łyżkami śmietanki kremowej, a następnie energicznie wymieszać z żółtkiem.
Dodać połowę ubitego białka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z resztą białka.
Resztę śmietanki kremowej ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z czekoladową masą. Wyłożyć na maliny i wstawić do lodówki na 5 godzin lub najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posypać grubą warstwą kakao i udekorować malinami.
źródło: kwestiasmaku.pl
Zakręcona Ajer Coffee
Składniki:
-
1 żółtko
-
1 łyżeczka cukru
-
espresso lub 50 ml mocnej kawy np. MK CAFE Premium
-
100 ml mleka
-
bita śmietana
-
opcjonalnie 20 ml Brendy
Przygotowanie:
Utrzyj żółtko z cukrem na puszystą masę, tak jak przygotowuje się klasyczny kogel-mogel. Jeśli planujesz wzmocnić kawę alkoholem, pod koniec ucierania powoli i bardzo delikatnie dolewaj Brandy. Przełóż utarte żółtko do szklanki o pojemności około 250 ml. Powoli wlej wcześniej podgrzane i spienione mleko. Odczekaj chwilę, a następnie delikatnie, żeby warstwy nie zmieszały się, wlej do mleka kawę. Wierzch udekoruj bitą śmietaną i ewentualnie wiórkami czekolady.
źródło: mkcafe.pl
Czekoladowe otulenie
Składniki:
- 100 ml zaparzonej kawy MK Cafe Premium
- 100 ml mleka
- 1/3 tabliczki czekolady
- Konfitura z czarnej porzeczki lub wiśni
Przygotowanie:
Mleko i czekoladę umieść w niewielkim garnku i powoli podgrzewaj cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie przelej czekoladę do wcześniej zaparzonej kawy i dodaj 2 łyżeczki konfitury najlepiej z czarnej porzeczki. Udekoruj bitą śmietaną i wiórkami czekolady.
źródło: mkcafe.pl
Kawowy Crème brûlée
Składniki: (dla 4 osób)
- 100 ml kawy
- 150 g śmietany
- 150 ml mleka
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła
- 4 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżka rozpuszczalnego espresso (instant)
Przygotowanie:
- Połącz śmietanę, mleko, kawę i cukier w rondlu. Doprowadź do wrzenia ciągle mieszając.
- Zdejmij rondel z kuchenki i odstaw do ostygnięcia.
- Ubij jajka z żółtkami i dodawaj masę kawowo śmietanową.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (piekarnik gazowy w ustawieniu 2-3, piekarnik z termoobiegiem 160°C). Przełóż powstałą masę do niewielkich naczyń (ok 125 ml) wysmarowanych masłem. Umieść naczynia na dużej blasze wypełnionej wodą i piecz przez ok 30-35 minut.
- Wyjmij naczynia z masą z piekarnika, odstaw do wystygnięcia a następnie wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
- Każde naczynie posyp cukrem i skarmelizuj używając specjalnego palnika do karmelizacji lub wstaw do rozgrzanego piekarnika z funkcją grill na 2-3 minuty.
- Tuż przed podaniem posyp delikatnie każde z naczynek espresso w proszku. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.
źródło: oficjalna strona Jura Poland