Jaka kawa do ekspresu przelewowego jest najlepsza?
Wielu początkujących kawoszy zastanawia się, jaka jest najlepsza kawa do ekspresu przelewowego? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, gdyż każdy z nas ma własne preferencje smakowe. Warto dodać, że kawa zaparzona w ekspresie przelewowym, będzie zupełnie inna od kawy z ekspresu ciśnieniowego i to zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym. Z uwagi na długi proces zaparzania, otrzymamy też napar o większej dawce kofeiny, nic więc dziwnego, że przelewówki stają się w ostatnim czasie obowiązkowym wyposażeniem wielu firm, gdyż dają pracownikom solidny zastrzyk energii na cały dzień. Co wpływa na smak kawy z ekspresu przelewowego i jak prawidłowo ją zaparzyć? Jakich gatunków warto spróbować?
Od czego zależy smak kawy z ekspresu przelewowego?
Po pierwsze od rodzaju ziarna. Kawa charakteryzuje się nieograniczoną ilością smaków. Szczególnie jest to wyczuwalne właśnie w kawach przeznaczonych typowo pod metody przelewowe. I tak w kawach z Ameryki Południowej przeważają nuty czekoladowo-karmelowo-orzechowe. Z kolei kawy afrykańskie są bardziej owocowe, cytrusowe i kwiatowe.
Smak kawy z ekspresu przelewowego zależy też od grubości mielenia. W przypadku metod przelewowych, najbardziej zalecana jest średnia grubość mielenia. Trzeba po prostu eksperymentować.
Ważna zasada: przy długim kontakcie ziarna z wodą, nie mogą być one za drobno zmielone, ponieważ wówczas może dojść do nadekstrakcji i w efekcie otrzymamy gorzki napar z nieprzyjemnymi posmakami.
Jak zaparzyć kawę w ekspresie przelewowym?
Zaparzanie kawy w ekspresie przelewowym jest banalnie proste. Wystarczy umieścić papierowy filtr w dripperze (dobrze jest go zmoczyć wodą, tak jak w przypadku wszystkich metod przelewowych), wsypać zmieloną wcześniej kawę w odpowiedniej proporcji (6g/100ml) i uruchomić ekspres. Woda osiągając pożądaną temperaturę wydostaje się przez otwory w głowicy zwilżając równomiernie ziarna i po chwili gotowy napar pojawia się w dzbanku. Cały proces trwa około 5-6 min.
Polecane gatunki kawy do ekspresu przelewowego.
Na naszym rynku głównie przeważają kawy dość ciemno palone w stylu włoskim. W przypadku metod przelewowych, starajmy się raczej unikać takich kaw, gdyż napój może wyjść zbyt gorzki i mało wyrazisty, coś na wzór kaw z lat 80-90. Zdecydowanie najlepszym wyborem do ekspresu przelewowego będą kawy jasno palone, dzięki czemu otrzymamy delikatny smak z wyczuwalnymi nutami np. czekolady, karmelu lub porzeczki, czy wiśni. Wszystko zależy od rodzaju ziarna i jego pochodzenia.
W ekspresach przelewowych świetnie sprawdzają się jasno palone kawy tzw. single jakości speciatity. Dobrym wyborem mogą być ziarna z Brazylii, tym bardziej, że większość dostępnych u nas kaw, jest właśnie na bazie ziarna brazylijskiego. Śmiało możemy polecić kawy z palarni Arcaffe. Mimo, że to włoska palarnia, ziarna są jakości speciality. Arcaffe Roma to nasz faworyt – wyjątkowo delikatna, idealnie zbalansowana z wyczuwalną słodyczą. Dobrze sprawdzają się też kawy z włoskiej palarni Antica Tostatura Triestina, które charakteryzuje jasne i powolne wypalenie ziarna. Warto zwrócić też uwagę na nasze rodzime palarnie, bo czasem można znaleźć naprawdę fajne ziarna.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego anirax.pl, gdzie znajdą Państwo nie tylko wysokiej klasy kawy z całego świata, ale też ekspresy renomowanych producentów np. Jura, Nivona, czy Melitta w konkurencyjnych cenach.
Magda Filipiak
Na święta kupiłam rodzicom ekspres przelewowy Ariet. Zawsze pili oni jakąś najzwyklejszą kawę, a teraz widzę, że lubią próbować nowych, ciągle proponują mi inne nuty smakowe itp :D Fajnie, że jest teraz spory wybór