Wyróżnienia

Jaki ekspres do kawy sprawdzi się w małej kuchni? 0

Wybór ekspresu do domu to nie lada wyzwanie, szczególnie kiedy decydujemy się na pierwszy tego typu zakup. Na rynku dostępna jest bardzo szeroka oferta różnego rodzaju sprzętów do zaparzania kawy. Jaki produkt wybrać, aby spełnił nasze oczekiwania i rozpieszczał nasze podniebienia aromatyczną kawą o każdej porze dnia? Na co powinniśmy zwrócić uwagę, aby w pełni świadomie dokonać wyboru i nie żałować swojej decyzji. Jaki ekspres wybrać mając małą kuchnię? Mam nadzieję, że naszym artykułem rozwiejemy wiele wątpliwości i zakup odpowiedniego urządzenia będzie już tylko formalnością.

 

Anirax - ekspres w kuchni 

Jaki ekspres do kawy sprawdzi się w małej kuchni?

Idealny ekspres do małej kuchni powinien być kompaktowy, powinien parzyć naszą ulubioną kawę i oczywiście powinien być dopasowany do wnętrza bo nie zapominajmy, że jako wolno stojący sprzęt niewątpliwie stanie się elementem wyposażenia naszej kuchni. Warto też pomyśleć o samym miejscu ustawienia ekspresu, aby mieć swobodny dostęp do zbiorników na wodę i ziarna kawy. Na koniec zwróćmy uwagę na obsługę urządzenia, która powinna być maksymalnie prosta.

 

Ekspres ciśnieniowy

Ekspres ciśnieniowy z pewnością jest najbardziej zautomatyzowanym urządzeniem. Jest bardzo prosty w obsłudze, zazwyczaj ograniczając się do naciśnięcia jednego przycisku i nasza ulubiona kawa gotowa. To najlepsze rozwiązanie dla osób ceniących czas i wygodę użytkowania. Automatyczny ekspres ciśnieniowy wyposażony jest w młynek, dzięki czemu nasza kawa zaparzona jest zawsze ze świeżo zmielonych ziaren, a aromat roznosi się po całym mieszkaniu. Nowoczesne technologie i perfekcja w dążeniu do uzyskania najlepszego smaku kawy, przyczyniły się do ciągłego ulepszania sposobów zaparzania w taki sposób, aby nasza kawa smakowała na poziomie najlepszych światowych kawiarni i tak, jakby przyrządził ją prawdziwy barista. Mowa tu o P.E.P. procesie zaparzania pulsacyjnego w ekspresach JURA, IntenseAroma w ekspresach Melitta, czy Aroma Balance w Nivonie. W ekspresie ciśnieniowym przygotujemy tradycyjne espresso oraz szereg innych specjałów kawowych z dodatkiem mleka (właśnie na bazie espresso).

Zaawansowane urządzenia posiadają funkcję One Touch, która umożliwia nam przygotowanie spienionego mleka i przyrządzenie np. pysznego cappuccino, czy latte za pomocą jednego dotknięcia.

 

Anirax - ekspres do kawy w kuchni

 

Każdy ekspres do kawy wymaga systematycznego czyszczenia, od codziennych czynności, takich jak opróżnianie tacek na skropliny i fusy, płukanie, czyszczenie dyszy spieniacza po czynności okresowe jak odkamienianie, mycie bloku, czy czyszczenie tabletką układu kawowego. Dobre ekspresy posiadają zintegrowane programy czyszczące, które uruchamiamy za pomocą jednego przycisku, a nasza rola ogranicza się do wrzucenia tabletki czyszczącej, czy przygotowania odpowiedniego stężenia płynu do odkamieniania, czy czyszczenia spieniacza.

Zalety ekspresu ciśnieniowego:

  • kawa szybko i wygodnie,
  • możliwość przygotowania wielu specjałów kawowych,
  • kawa zawsze ze świeżo mielonych ziaren,
  • nieograniczona możliwość próbowania różnych ziaren.

Wady ekspresu ciśnieniowego:

  • drogi w zakupie,
  • dość duży sprzęt,
  • konieczność przeprowadzania czynności konserwacyjnych.

 

Ekspres kolbowy

Bez wątpienia ekspres kolbowy dla wielu kawoszy to klasyka i żadne z opisywanych w tym artykule urządzeń nie przygotuje lepszego espresso. Ale, niestety samo posiadanie ekspresu kolbowego nie sprawi, że zaparzone przez nas espresso będzie smakowało, jak to z naszej ulubionej kawiarni. Aby zaparzyć idealną kawę, musimy mieć pewne umiejętności, wprawę i co najważniejsze czas. Tutaj ważna jest grubość zmielonego ziarna następnie odpowiednie ubicie go w kolbie oraz temperatura wody i czas zaparzania. Musimy pamiętać też o każdorazowym umyciu kolby. W codziennym pośpiechu, a szczególnie rano dla wielu z nas opcja nie do zaakceptowania. W przypadku wizyty znajomych większość czasu spędzimy w kuchni na przygotowaniu kilku kaw, zamiast w towarzystwie gości. Do tego dochodzi jeszcze zakup młynka, a to kolejny koszt i sprzęt w naszej kuchni. Zdecydowanie są to ekspresy dla smakoszy, dla których przygotowanie kawy to swego rodzaju rytuał.

 

Anirax - ekspres kolbowy

 

Zalety ekspresu kolbowego:

  • najlepsze espresso,
  • pełna kontrola nad zaparzaniem,
  • różne przedziały cenowe,
  • nieduży sprzęt.

Wady ekspresu kolbowego:

  • czasochłonny proces przygotowania kawy,
  • brak młynka,
  • potrzeba posiadania pewnych umiejętności,
  • konieczność mycia elementów po każdym zaparzeniu.

 

Ekspres na kapsułki

Ekspres na kapsułki jest mały, tani i łatwy w utrzymaniu czystości. Niestety kupując taki ekspres jesteśmy zdani wyłącznie na kapsułki danego producenta urządzenia. Mimo, że ekspres jest tani w zakupie, kapsułki do niego są stosunkowo drogie. Dlatego warto dobrze przemyśleć zakup, ponieważ oferta kapsułek ogranicza się zaledwie do kilku smaków i tu pojawia się pytanie, czy trafią w nasze gusta? Warto też podkreślić, że kawa w kapsułkach jest wcześniej zmielona i choć próżnio o zamknięta to niestety nigdy nie będą to świeżo zmielone ziarna. To dobry wybór dla mniej wymagających i pijących kawę okazjonalnie. 

Zalety ekspresu na kapsułki:

  • tani i mały sprzęt,
  • kawa szybko i wygodnie,
  • łatwy w obsłudze,
  • łatwy w czyszczeniu.

Wady ekspresu na kapsułki:

  • drogie kapsułki,
  • kapsułki wyłącznie od producenta ekspresu,
  • kawa wcześniej zmielona.

 

Ekspres przelewowy

W przypadku ekspresu przelewowego kawa nie jest zaparzana pod ciśnieniem. Gorąca woda, która wydostaje się otworami przez głowicę, zwilża równomiernie zmielone ziarna kawy umieszczone w papierowym filtrze i gotowy napój spływa prosto do dzbanka zwanego serwerem. Cały proces parzenia trwa ok 4-6 min. Z uwagi na dłuższy proces zaparzania, taka kawa posiada więcej kofeiny niż tradycyjne espresso. Jednorazowo można przygotować do 10 filiżanek, dlatego w ostatnim czasie ekspresy przelewowe robią furorę w biurach i mniejszych firmach. Świetnym rozwiązaniem są ekspresy z wbudowanym młynkiem, dzięki czemu możemy delektować się zawsze świeżo zmieloną kawą. Kawa z przelewówki może być wyśmienita, ale pod warunkiem, że użyjemy dobrych ziaren, odpowiednio je zmielimy, zaparzanie będzie odbywało się w odpowiednim czasie  i odpowiedniej temperaturze. 

 

Anirax - ekspres przelewowy 

Zalety ekspresu przelewowego:

  • dość tani w zakupie,
  • średnia wielkość (zależy od modelu),
  • jednorazowo duża ilość kawy,
  • bardzo prosta obsługa.

Wady ekspresu przelewowego:

  • potrzebne filtry,
  • brak możliwości zrobienia espresso.

 

Jaki ekspres wybrać mając małą kuchnię?

Idealny ekspres do naszej kuchni to taki, który nie tylko będzie mały i dopasowany do wnętrza, ale przede wszystkim taki, który spełni nasze oczekiwania co do jakości kawy i sposobu jej przygotowania.

Mimo wszystko największym zainteresowaniem cieszą się małe kompaktowe ekspresy automatyczne, które w bardzo prosty sposób przygotowują nam espresso lub cappuccino, czy latte. Do kaw czarnych idealnie sprawdzają się:

  • JURA E6,
  • Melitta Solo, Melitta Purista
  • NIVONA seria 6XX

a dla miłośników białych kaw polecamy bardziej zaawansowanie ekspresy np.:

  • JURA ENA 8 i JURA E8
  • Melitta Passione OT i Melitta CI Touch
  • NIVONA seria 7xx i 8xx.

 

W przypadku dodatkowych pytań, czy wątpliwości piszcie na adres: biuro@anirax.pl

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl