Kawa Citta d’Italia z wyjątkowej palarni - jak smakuje i w czym tkwi jej sekret?
Wśród niezliczonej liczby kaw ziarnistych jedna marka zajmuje szczególne miejsce w naszych sercach - mowa tu o Citta d’Italia, w której w opinii wielu ekspertów drzemie ogromny potencjał. Poszczególne linie kawy w ziarnach otwierają przed miłośnikami napojów szeroki wachlarz smaków i niebanalnych aromatów. Oto najważniejsze informacje o palarni Caffè La Messicana Piacenza i filozofii firmy, które powinien znać każdy kawosz!
Każde ziarno kawy ma wyrażać swój pełny potencjał
Z małej kawiarni zlokalizowanej w uroczej miejscowości Piacenza na północy Włoch ludzie pełni pasji, zaangażowania i niezwykłej intuicji stworzyli uznaną palarnię, która z czasem odniosła wiele sukcesów i została prestiżowym ambasadorem Made in Italy na świecie. Caffè La Messicana Piacenza założona w 1957 roku dziś działa w 32 krajach.
La Messicana - filozofia firmy, która łączy pasję, jakość, innowacyjność, etykę i ciągłe badania. Celem marki jest ciągłe dążenie do perfekcji i tworzenie produktów, które będą pobudzały zmysły najwybredniejszych miłośników kawy.
Obok klasycznej linii Caffè La Messicana wprowadzono nową markę Città d'Italia, jako hołd dla włoskiej tradycji kawowej, skupiająca się głównie na rynkach zagranicznych i wybranych włoskich punktach konsumpcyjnych. Caffè La Messicana Piacenza zwraca szczególną uwagę na ochronę obszarów produkcyjnych, zrównoważony rozwój środowiska i miejscowej ludności zaangażowanej w przetwórstwo. Kawa jest efektem know-how tych, którzy ją uprawiają.
Rytuał kawowy ma szczególne znaczenie dla Włochów, jest swego rodzaju celebracją chwil przy filiżance aromatycznego napoju. Na szczęście również u nas rytuał ten coraz częściej jest obecny w naszym codziennym życiu. Dla Włochów kawa to arcydzieło w małej filiżance, zmysłowa podróż, chwila intensywnej przyjemności i relaksu. Aby maksymalnie zintensyfikować aromaty, zgodnie z filozofią firmy, Caffè La Messicana stosuje najlepszą tradycyjną metodę przetwarzania, czyli powolne palenie, co finalnie przekłada się na stworzenie najwyższej jakości kawy.
Uzyskanie wysokiej jakości kawy ziarnistej wymaga czasu, cierpliwości i mądrości
Wytwarzanie wysokiej jakości kawy to sztuka wymagająca doświadczenia, dokładności i zaangażowania. Od ponad sześćdziesięciu lat pracujemy nad serwowaniem kawy „made in Italy”, która wyraża całą naszą pasję.
Pochodzenie kawy - inspiracja, która pochodzi z daleka
Dlaczego tak często Włosi łączą kawę ze sztuką? Ponieważ tak, jak artysta przed białym płótnem chcąc stworzyć dzieło, poszukuje inspiracji do mieszania kolorów w swojej palecie, z taką samą starannością pracownicy Caffè La Messicana wybierają surowce, z których komponują dzieło sztuki. Degustowanie kawy ziarnistej La Messicana to takie doznanie smakowe, które mają zmienić nasz dzień na lepszy. Dlaczego?
Oto co znajdziemy na stronie palarni:
Kawa musi być przetwarzana z rygorem i kompetencją, aby odsłonić bogactwo jej aromatów. Dążenie do jakości jest kluczem, który pozwala nam wzmacniać potencjał smakowy naszej kawy.
Dzięki Caffè Città d'Italia – specjalnej linii dedykowanej przez firmę włoskiemu dziedzictwu kawowemu – tradycyjny smak autentycznego espresso doskonale łączy się w recepturach coraz bliższych aktualnym trendom na rynku międzynarodowym. Prawdziwa kultura włoska jest ceniona za granicą za autentyczność i pasję. To samo sprawia, że linia Caffè Città d'Italia Made in Italy jest wyjątkowa i rozpoznawalna na świecie.
Ponadprzeciętna kawa do ekspresu - tylko najlepsze ziarna
Palarnia kawy Caffè La Messicana Piacenza, kierując się przede wszystkim ogromnym doświadczeniem, wybiera najlepsze surowce.
Jest wiele czynników, które decydują o smaku kawy, jak:
- rodzaj ziarna, jego pochodzenie (czynniki klimatyczne),
- sposób uprawy,
- sposób zbioru,
- proces produkcji,
- metoda przetwarzania.
Przetwarzanie kawy jest jednym z najważniejszych etapów i może mieć wpływ na jakość gotowego produktu. Dlatego też wszystkie fazy procesu produkcji poddawane są ciągłej i bardzo skrupulatnej kontroli, co pozwala zapewnić stałą jakość produktu. Dzięki utrzymywaniu wysokich standardów jakości Caffè La Messicana Piacenza uzyskała certyfikat ISO9001, międzynarodowy standard zarządzania jakością oraz certyfikat Bioagricert, poświadczający zgodność produktu ekologicznego.
Palarnia Caffè La Messicana Piacenza z dumą prezentuje swoje produkty i z pełnym przekonaniem, że każdy miłośnik kawy znajdzie swój ulubiony smak. Kawa to nie tylko napój to część kultury włoskiej, dlatego firma zawsze była zaangażowana w jej rozpowszechnianie i dzielenie się z innymi.
Niekwestionowane pobudzające właściwości kawy sprawiły, że stała się ona cennym napojem dla wielkich aktorów, pisarzy, filozofów oraz ważnych osobistości historii. Dzięki wrażliwości i pasji włoskich mistrzów palenia staje się chwilą czystej rozkoszy. Caffè La Messicana Piacenza to oda do autentycznego smaku prawdziwego espresso made in Italy.
Za co my kochamy mieszanki Citta d'Italia?
Oczywiście za doskonałe ziarna, ale również za piękne promowanie kultury włoskiej. Opakowania mieszanek nawiązują do głównych miast włoskich a śledząc profil facebookowy firmy możemy podróżować, ponieważ każda filiżanka przenosi nas w niezwykłe i piękne miejsca słonecznej Italii.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście mieszanek Citta d’Italia serdecznie zachęcamy do zapoznania z naszym asortymentem. Mieszanki Citta d'Italia od dłuższego czasu są najchętniej wybierane przez naszych Klientów zajmując najwyższe miejsca w rankingu najczęściej kupowanych kaw.
Polecane przez nas mieszanki Citta d'Italia:
Kawa ziarnista Citta d’Italia 100% Arabika
Città d'Italia składa się z 100% starannie wybieranych Arabik. Ziarna charakteryzują się lekkim posmakiem migdałów, czekolady i karmelu. Ta wyjątkowo aromatyczna mieszanka zachwyca miłośników espresso, a także sprawdza się w kawach z dodatkiem mleka. W naszym rankingu najczęściej kupowanych kaw w sklepie anirax.pl zajmuje 3 miejsce.
Kawa ziarnista Citta d’Italia Gran Aroma
Citta d’Italia Gran Aroma od dłuższego czasu nr 1 w naszym rankingu. Idealny stosunek jakości do ceny sprawił, że jest to najczęściej wybierana kawy do ekspresu przez naszych Klientów. Ta wyjątkowa mieszanka składa się z 80% Arabiki i 20% Robusty. Jest to wyborna kawa do ekspresu ciśnieniowego charakteryzująca się dość intensywnym smakiem z wyczuwalnymi nutami czekolady. Blend idealnie sprawdzi się jako baza pod kawy mleczne typu cappuccino, czy latte macchiato.
Kawa ziarnista Citta d’Italia Extra Venice
Mieszanka Extra Venice jest aromatyczna i wyjątkowo dobrze zrównoważona. Charakteryzuje się mocnym oraz pikantnym smakiem. To idealna propozycja dla osób lubiących zdecydowane w smaku kawy. Rano postawi nas na nogi a w ciągu dnia pobudzi umysł do pracy i będzie przyjemną chwilą relaksu w czasie pracy. Jest to mieszanka składająca się z 60% Arabik i 40% Robusty.