Kawiarka, czy ekspres do kawy? Która kawa smakuje lepiej? 4

Kto z nas nie rozpoczyna dnia z kubkiem ulubionej kawy, która stawia na nogi? Na szczęście nasza świadomość, co do jakości kawy wciąż wzrasta i zazwyczaj zwykła zalewajka już nam nie wystarcza. Zaczynamy zastanawiać się nad zakupem sprzętu do zaparzania dobrej kawy. Tu pojawia się często pytanie: Kawiarka, czy ekspres do kawy? Która kawa smakuje lepiej? W tym krótkim artykule postaramy się rozwiać Wasze wątpliwości i pokazać zasadnicze różnice między tymi dwoma jakże odmiennymi sposobami zaparzania.    

 

Jakie zalety posiada kawa z kawiarki?

Klasyczna kawiarka nazywana inaczej kafetierą  wykonana jest z aluminium lub stali i składa się z  trzech części:

  • dolnej, do której nalewana jest woda,
  • sitka na kawę
  • i części górnej, z której wypływa zaparzona już kawa.

Kawiarki przystosowane są do pracy na gazie, płycie grzewczej, płycie indukcyjnej. W ofercie dostępne są również kawiarki elektryczne. W zależności od pojemności urządzenia, proces parzenia trwa średnio do 4 minut. Od momentu zagotowania się wody, para przechodząc przez znajdującą się w sitku kawę, skrapla się i w efekcie otrzymujemy bardzo intensywny napar o głębokim smaku i aromacie.

Na rynku dostępne są kawiarki o różnej wielkości na 3 filiżanki, 6, 9 lub 12. Zakładając, że 1 porcja to ok 25-35 ml, powinniśmy oszacować i wybrać najbardziej optymalny rozmiar dla nas. Pamiętajcie: aby uzyskać jak najlepszą ekstrakcję, musimy zasypać ziarnem całe sitko, a nie np. połowę, ponieważ kawa nie może pływać.

Niewątpliwie dużą zaletą kawiarki jest prostota użytkowania i łatwość w utrzymaniu czystości. To urządzenie niewielkich rozmiarów, dla którego z pewnością miejsce znajdzie się w każdej kuchni. Do tego niska cena zakupu i bardzo mała awaryjność sprowadzająca się zazwyczaj do wymiany uszczelek sprawia, że jest to bardzo atrakcyjne urządzenie parzące wyjątkowo dobrą kawę.

 

Anirax - kawa z kawiarki

 

W jaki sposób przygotować kawę z kawiarki?

Do dolnego zbiorniczka wlewamy najlepiej gorącą wodę, zawsze poniżej zaworu bezpieczeństwa. Gorąca woda nie tylko skróci czas parzenia, ale dzięki temu otrzymamy napar o mniejszej goryczce i lepszym smaku!

Do sitka, równo z rantem wsypujemy dość drobno, świeżo zmielone ziarna. Nie powinniśmy kawy ubijać. Przed zakręceniem kawiarki zwróćmy uwagę, czy rant jest czysty i nie ma na nim drobinek kawy, gdyż w przeciwnym razie może dość do utraty ciśnienia.

Kawiarkę stawiamy na małej mocy palnika. Po kilku minutach kawa zacznie wypływać powolnym strumieniem. W momencie  bulgotania, należy natychmiast ściągnąć kawiarkę z kuchenki i od razu kawę przelać do filiżanek, aby nie nabrała nieprzyjemnego, czy wręcz przypalonego smaku.

 Anirax - kawiarka

 

Kawiarka – podsumowanie

  • urządzenie bardzo małych rozmiarów;
  • intensywna kawa zaparzana do ok. 4 min.;
  • bardzo prosta i bezproblemowa obsługa;
  • konieczność mycia elementów po każdym użyciu.

 

Zalety kawy parzonej w ekspresie.

Ekspres do kawy jest zdecydowanie bardziej zaawansowanym urządzeniem z szeregiem dodatkowych funkcji. Zdecydowanie największą zaletą ekspresu automatycznego jest wbudowany młynek, dzięki czemu pijemy kawę zawsze ze świeżo zmielonych ziaren. Głównym zadaniem ekspresu jest przygotowanie espresso pod wysokim ciśnieniem. Prawidłowo zaparzone espresso powinno posiadać ciemno brązową barwę z charakterystyczną pianką (cremą) na wierzchu. Mimo, że espresso jest intensywnym, aromatycznym i dość oleistym naparem, posiada znacznie mniejszą ilość kofeiny niż np. kawa z kawiarki, z uwagi na krótszy czas ekstrakcji ok. 25 sek.

Nowoczesne ekspresy posiadają możliwość zmiany sposobu zaparzania (np. Aroma Balance w Nivonie), który wydobywa z ziaren kawy różne profile smaku i aromatu. Dzięki takiej funkcji smak kawy możemy zawsze dostosować do naszych indywidualnych upodobań.

 

Anirax - ekspresy do kawy

 

Większość ekspresów wyposażona jest w dyszę spieniającą mleko. Dysze mogą być obsługiwane ręcznie lub automatycznie (One Touch). Opcja One Touch umożliwia nam przygotowanie kaw mlecznych np. cappuccino czy latte macchiato za pomocą jednego przycisku. Kawy mleczne przygotowywane są na bazie espresso.

Ekspresy do kawy są bardzo proste w obsłudze. Dobre urządzenia posiadają duże, czytelne wyświetlacze, dzięki czemu obsługa jest wyjątkowo intuicyjna. Niemniej jednak posiadanie ekspresu wiąże się też z koniecznością systematycznego czyszczenia i odkamieniania, czy codziennego opróżniania tacki ociekowej. Dbałość o sprzęt ma istotne znaczenie, nie tylko dla idealnego smaku kawy, ale także dla sprawnego funkcjonowania i żywotności naszego urządzenia.

 Anirax - ekspresy automatyczne

 

Ekspres ciśnieniowy automatyczny – podsumowanie

  • wbudowany młynek, dzięki czemu otrzymujemy kawę zawsze ze świeżo mielonych ziaren;
  • kawa przygotowywana według naszych preferencji i indywidualnych ustawień;
  • możliwość przygotowania jednej lub dwóch filiżanek jednocześnie;
  • szybkość przygotowania kawy, zdecydowanie krócej niż w przypadku kawiarki;
  • duża różnorodność – wybór spośród różnego rodzaju kaw czarnych i mlecznych;
  • łatwa i intuicyjna obsługa urządzenia;
  • konieczność systematycznego czyszczenia za pomocą specjalistycznych preparatów;
  • urządzenie dość drogie – ceny wahają się od 1200 zł (zazwyczaj ekspres z funkcją wyłącznie kaw czarnych) do 5000 zł i więcej (to już zazwyczaj ekspresy klasy Premium); cena rośnie w zależności od posiadanych funkcji;
  • dość duże urządzenie.

 

Kawa z ekspresu.

Jaka kawa jest najsmaczniejsza?

Odpowiedź na pytanie, która kawa jest smaczniejsza jest bardzo trudne i na dobrą sprawę nie idzie wskazać tu faworyta. Intensywna kawa z kawiarki, czy espresso z cremą? Ze względu na fakt, iż są to dwa różne sposoby zaparzania, efekt końcowy musi być inny, a kwestia smaku to już bardzo indywidualna sprawa. 

 

Komentarze do wpisu (4)

15 października 2019

W domu ekspres, a na wyjazdy zabieram elektryczną kawiarkę. I zawsze piję świetną kawę. :-)

19 października 2019

W firmie pije kawę z ekspresu, w domu mam kawiarkę. Osobiście ta z ekspresu bardziej mi smakuje, no i można od razu zrobić cappuccino. :-)

11 czerwca 2020

polubiłem kawiarki, za ich prostotę. Zaczynałem od małej makinetki. Z czasem kupowałem większe , na kilka filiżanek. Uczyłem się parzenia kawy, sposobu mielenia kawy i wydobywania smaku w zależności o rodzaju ziaren i stopnia zmielenia. Po porostu, żywy kontakt z procesem parzenia. Z czasem zakupiłem elektryczny spieniacz do mleka który podgrzewa a mały wirnik wybija piane. Wtedy można było sprawdzić, które mleko do najlepiej się nadaje na pianę. Po takich doświadczeniach, myślę o zakupie automatycznego ekspresu, który przejmujmie cały ten proces parzenia kawy, co nie zmienia faktu, że makineta i tak będzie pod ręką , gdy samemu będę chciał przelać poranna kawę bez pomocy automatu.

14 lipca 2020

Dla takich leniwców jak ja tylko ekspres do kawy, najlepiej automatyczny :) PROSTY W OBSŁUDZE.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl