Ekspres do latte. Jak wybrać ekspres do kaw mlecznych? 0

Dla większości z nas, kawa jest nieodłącznym elementem każdego dnia. Polacy wypijają coraz więcej kawy i w większości są to kawy mleczne o dużej pojemności. Może to za sprawą popularnych kawiarni sieciowych, gdzie serwują ogromne kubki latte, najczęściej wzbogacone smakowo, które tak bardzo przypadły nam do gustu. Dlaczego zatem mamy sobie odmawiać takiej przyjemności w zaciszu domowym, skoro sami możemy przygotować nasze ulubione specjały. I tu rodzi się pytanie:  Jak wybrać ekspres do kaw mlecznych? Jaki ekspres do latte będzie najlepszy? Mam nadzieję, że po tym artykule będziecie mieli swojego faworyta.

 

Ekspres do latte. Jak wybrać ekspres do kaw mlecznych?

W przypadku ekspresów automatycznych, bo o takich głównie będzie tu mowa, możemy wyróżnić dwa rodzaje urządzeń. Na rynku są dostępne ekspresy z nastawieniem na przygotowywanie wyłącznie kaw czarnych oraz urządzenia wyposażone w dysze spieniające mleko, które umożliwiają nam przygotowywanie cappuccino, czy latte. 

 

Wyróżniamy trzy zasadnicze rodzaje systemów spieniających:

  1. Najprostsza dysza do spieniania mleka występuje w postaci prostej, stalowej rurki, którą zanurzamy w pojemniku z mlekiem. Prawidłowe spienienie mleka wymaga od nas pewnej wprawy, głównie chodzi tu o umiejętne poruszanie naczyniem. Takie rozwiązanie jest co prawda najtańsze, ale też czasochłonne. 
  2. Kolejną opcją jest półautomatyczna dysza, różnie nazywana przez producentów (Easy-Spumatore, Easy-Cappuccinatore), którą uruchamiany ręcznie przy użyciu pokrętła. W tym przypadku pod dyszą stawiamy szklankę lub kubek, następnie uruchamiamy dyszę, która zasysa mleko i spienia je. Po uzyskaniu odpowiedniej ilości pianki, przekręcamy pokrętło, zamykając dyszę. Przestawiamy filiżankę pod wylewkę główną i uzupełniamy czarną kawą.
  3. One Touch Cappuccinatore / Spumatore – to w pełni automatyczna dysza, pozwalająca na przygotowanie latte, czy cappuccino za pomocą jednego dotknięcia, bez konieczności przestawiania filiżanek. System spieniający jest zintegrowany z ekspresem, jednak mamy do niego swobodny dostęp. Jest to w pełni rozbieralny element, aby w łatwy sposób można było go wyciągnąć i umyć. Utrzymanie spieniacza w absolutnej czystości to priorytet. Ważną rolę odgrywa tu wężyk, który jest elementem łączącym system spieniania bezpośrednio z mlekiem. Wężyk możemy zanurzyć od razu w mleku, jednak dla zapewnienia większej higieny, powinniśmy podpiąć go pod dedykowane pojemniki na mleko. Pojemniki mogą być wykonane z tworzywa, szkła lub ze stali nierdzewnej.

 

Z pewnością najłatwiejszym i najwygodniejszym rozwiązaniem są dysze z opcją One Touch, gdzie kawy mleczne typu cappuccino, czy latte przygotujemy klikając jedynie w dany specjał w menu, a ekspres sam przygotowuje wybrany napój. Za pomocą wężyka mleko jest zasysane z osobnego pojemnika lub kartonika, następnie podgrzewane i spieniane powietrzem. W efekcie otrzymujemy puszystą piankę. Warto tu zaznaczyć, że mleko nie dostaje się do środka ekspresu. Cały proces zachodzi w dyszy, która jak wspominałam jest elementem rozbieralnym. 

Prawidłowo spienione mleko powinno mieć jednolitą konsystencję, pozbawioną pęcherzyków powietrza. Wówczas będziemy mogli tworzyć na jej powierzchni piękne wzory za pomocą specjalnych sosów - pisaków np. firmy Monin.

 

Anirax - Wzorki na kawie

 

Jaki ekspres do kaw mlecznych będzie najlepszy?

Poniżej przedstawię kilka najpopularniejszych modeli, które są najczęściej kupowane w naszym sklepie anirax.pl i idealnie sprawdzają się, jako ekspresy do kaw mlecznych.

Zdecydowanie naszym faworytem do kaw mlecznych jest ekspres JURA E8 i JURA ENA8. Te dwa modele różnią się przede wszystkim wielkością i co za tym idzie wydajnością.

W ekspresach JURA zastosowano opatentowaną technologię gładkiej pianki, która zapewnia zawsze delikatną i doskonale puszystą piankę mleczną. Jest ona doskonałym wykończeniem każdej kawy i stanowi podstawę do tworzenia przeróżnych wzorków. Warto tu podkreślić, że wyjątkowo kremowa konsystencja, jaką serwują mam ekspresy JURA, nie ma sobie równych.

JURA ENA 8 Touch Full to mały ekspres, który nastawiony jest na przygotowywanie 6-10 kaw dziennie. O zaletach tego ekspresu pisałam w poprzednim artykule → Ekspres Jura ENA 8 Touch Full to ekspres, który odmieni Twoje poranki.

JURA ENA 8 posiada zintegrowaną pojedynczą wylewkę z dyszą do przygotowywania takich specjałów z dodatkiem mleka, jak cappuccino, cortado, latte macchiato i flat white.

JURA E8 to zdecydowanie większe urządzenie, przygotowujące 20-30 kaw dziennie. W tym przypadku wylewka do kaw mlecznych jest wyodrębniona i również pojedyncza. JURA E8 serwuje takie specjały mleczne, jak: cappuccino, latte macchiato i flat white.

W tym modelu zastosowano nową, udoskonaloną dyszę do spieniania mlekaG2. Została ona wyprodukowana z najwyższej jakości materiałów, aby jeszcze bardziej czarować nasze ulubione specjały.

 

JURA E8 - kawy mleczne JURA E8

 

Kolejną propozycją są ekspresy marki Melitta. Naszym faworytem jest ekspres Melitta Barista T  Smart lub TS Smart, który w sumie serwuje 21 specjałów, w tym z kaw mlecznych przyrządzimy cappuccino, caffe latte, cafe au lait, flat white, latte macchiato, latte macchiato extra shot i latte macchiato triple shot.

Model Melitta CI Touch przygotuje nam cappuccino, caffe latte, cafe au lait, flat white, latte macchiato, z kolei Melitta Passione OT serwuje cappuccino, caffe latte, cafe au lait, latte macchiato.

Warto tutaj wspomnieć o jednej dużej zalecie ekspresów Melitta. Wybrane modele, takie jak Barista i CI Touch przygotowują cappuccino i latte macchiato zgodnie z włoską recepturą, czyli poszczególne składniki podawane są w odpowiedniej kolejności. I tak przy cappuccino w pierwszej kolejności pojawia się espresso, a później spienione mleko. Przy latte macchiato kolejność jest odwrotna. Uwierzcie, że ma to znaczenie i jeśli jej nie zamieszamy to całkowicie zmienia smak kawy.   

 

Melitta Barista TSMelitta Barista TS Smart

 

Nivona to kolejna propozycja doskonałych ekspresów do kaw mlecznych. Jeśli chodzi o przepisy to zarówno w najwyższej linii 9xx oraz w 8xx i 7xx, przygotujemy najpopularniejsze kawy, jak cappuccino i latte macchiato.

Modele 9xx i 8xx posiadają ulepszone dysze SPUMATORE DUOplus, pozwalające na serwowanie podwójnych kaw mlecznych w tym samym czasie i to wszystko za pomocą jednego przycisku. Dzięki opcji Koneser Cappuccino  istnieje również możliwość przygotowania cappuccino i latte macchiato według odpowiedniej kolejności, o czym pisałam wyżej.

 

Anirax - Nivona 821Nivona 821

 

We wszystkich wymienionych wyżej ekspresach, kawy możemy modyfikować pod swoje własne ustawienia. Ilości mleka lub kawy mogą być oczywiście zapisane na stałe lub modyfikowane każdorazowo w momencie przygotowywania danego napoju.  

Pisząc artykuł o ekspresach do kaw mlecznych warto również poruszyć kwestię higieny. Aby za każdym razem cieszyć się idealnie przyrządzoną kawą mleczną, dysza spieniająca w naszym ekspresie musi być zawsze czysta. Niestety musimy szczerze przyznać, że mleko jest paskudne i potrafi zaschnąć, tym samym zalepiając poszczególne elementy spieniacza. Dlatego konieczność czyszczenia systemu mlecznego to priorytet.

Po każdej kawie mlecznej system wręcz wymusza przepłukiwanie spieniacza. Czynność tę powinno wykonywać się po każdym cyklu kaw mlecznych, tym bardziej, że jest ona uruchamiana jednym przyciskiem. Z kolei na koniec dnia lub min. co 2-3 dni, powinno się przeprowadzić czyszczenie spieniacza. Proces ten wykonujemy przy użyciu specjalnego płynu do czyszczenia obwodów mlecznych, który głównie usuwa tłuszcz z mleka i zapewnia maksymalną higienę.

Więcej na temat czyszczenia spieniacza tutaj → Co zrobić, gdy spieniacz nie działa?

 

Ekspres do kaw mlecznych - na co zwrócić uwagę?

Obecnie na rynku dostępna jest bardzo szeroka oferta ekspresów do kaw mlecznych. Producenci opracowują własne technologie, aby móc zachwycić nas nie tylko wyśmienitym smakiem, ale też perfekcyjnym wyglądem napoju.

Wybierając ekspres, który głównie będzie przygotowywał kawy na bazie mleka, warto zwrócić uwagę na:

  • jakość samego espresso – znaczenie ma tu wielkość jednostki zaparzania, która odpowiada za moc kawy. To na bazie espresso przygotowywane są wszystkie kawy mleczne, dlatego jeśli zazwyczaj wybieramy duże napoje to powinniśmy mieć spory zakres regulacji;
  • jakie kawy mleczne przyrządzimy – należy sprawdzić czy dany model ekspresu posiada w menu nasze ulubione kawy mleczne i czy można je modyfikować;
  • dyszę spieniającą – najlepszym rozwiązaniem są dysze zintegrowane z ekspresem, umieszczone w ruchomej, pojedynczej lub podwójnej wylewce;
  • wysokość wylewki – tak, aby móc przygotować latte macchiato w wysokich szklankach;
  • zintegrowane programy czyszczące - które z łatwością uruchomimy za pomocą jednego przycisku;
  • prostotę obsługi całego urządzenia – czy jest to ekspres typu One Touch (za jednym dotknięciem), czy ma czytelny wyświetlacz, jaka jest łatwość wybierania napojów, czy komunikaty i instrukcje są zrozumiałe.

 

Mam nadzieję, że ten artykuł będzie pomocny i znajdziecie swojego faworyta. W razie dodatkowych pytań zawsze jestem do Waszej dyspozycji piszcie: anita.godlewska@anirax.pl

W naszym sklepie anirax.pl są dostępne wszystkie modele ekspresów JURA, Melitta i Nivona oraz środki do konserwacji ekspresów. Zachęcamy również do zapoznania się z naszą ofertą akcesoriów oraz wyśmienitej kawy ziarnistej.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl