Jaką kawę wybrać do ekspresu automatycznego? 5

Wybór odpowiedniej kawy do ekspresu to wbrew pozorom bardzo trudne zadanie. Na rynku dostępna jest szeroka oferta kaw ziarnistych, w różnych przedziałach cenowych. Wielu z Was ma już zapewne określone swoje preferencje smakowe, ale niestety większość Klientów nie wie, na co zwracać uwagę wybierając kawę i zazwyczaj decyzja podejmowana jest, niestety pod wpływem ceny lub ładnego opakowania. W tym artykule postaram się podpowiedzieć Wam, czym kierować się przy wyborze odpowiedniej kawy do ekspresu automatycznego.

 

Jaką kawę wybrać do ekspresu automatycznego?

Prawie codziennie, w naszym salonie sprzedaży, spotykam się z pytaniem: „Jaką kawę polecam, byle nie była kwaśna, bo takiej kwasiury to nie lubię.” 

Zanim zacznę cokolwiek polecać, chciałabym wyjaśnić jedną, zasadniczą rzecz, jaką jest kwasowość. Otóż kwasowość w kawie jest jak najbardziej pożądana. Nie zapominajcie, że kawa to owoc, więc kwasowość jest całkiem naturalną rzeczą, tak jak w dojrzałych jagodach, pomarańczach, czy truskawkach. To dzięki kwasowości w kawie mogą rozwinąć się drzemiące w niej aromaty i smaki np. owoców leśnych, cytrusów, czy orzechów. Warto tu również dodać, że czynnikiem wpływającym na kwasowość kawy jest też stopień jej palenia. Im jaśniej wypalone ziarno, tym wyższa będzie jego kwasowość.  

Istnieje jeszcze coś takiego, jak kwaśność, dająca zwyczajnie kwaśny smak kawy (taki octowy) i to ona wywołuje niepożądane doznania, wykręca nas na wszystkie strony i świadczy o słabej jakości kawy. Ta słaba jakość może wynikać z defektów samego ziarna (niedojrzałe, nagnite) lub błędów popełnianych na kolejnych etapach produkcji, począwszy od samego zbioru, przez jego obróbkę, wypalenie i nawet samo zaparzenie. Takich kaw zdecydowanie powinniśmy unikać.

Doskonale wiecie, że wyróżniamy głównie dwa gatunki kaw: Arabikę i Robustę. Arabika jest ziarnem trudniejszym w uprawie i co za tym idzie bardziej szlachetnym. Posiada całe bogactwo delikatnych aromatów, dając napój o głębokim i złożonym bukiecie. Robusta nie jest już tak wymagająca w uprawie i zazwyczaj traktowana jako wypełniacz. Jest intensywniejsza w smaku, posiada więcej kofeiny niż Arabika, daje ładniejszą cremę oraz nadaje posmaki czekolady, czy orzechów. Mimo że Robusta traktowana jest jako to gorsze ziarno uważam, że istnieje wiele świetnych mieszanek Arabiki z małą domieszką Robusty, które idealnie się uzupełniają. Pamiętajcie, że czasem dobrej jakości Robusta może być dużo lepsza, niż słabej jakości Arabika.

Dobrze zbalansowana kawa to taka, która wznosi nas na wyżyny i sprawia, że chcemy się nią delektować, jak najdłużej. To kawa, w której równowaga między słodyczą, goryczą, jak i kwasowością jest idealna. Ale to materiał na następny artykuł.

 

Jaka kawa jest najlepsza do ekspresu automatycznego?

Ważną rzeczą jest kraj pochodzenia ziarna, z uwagi na położenie geograficzne, warunki klimatyczne, wysokość upraw i samą glebę, na której rosną kawowce. I tak wybierając ziarna z Ameryki Południowej, możecie spodziewać się delikatności z nutami czekolady, orzechów, karmelu, natomiast w ziarnach z Afryki znajdziecie bardziej owocowo-cytrusowe posmaki z wyczuwalną kwasowością. 

Do ekspresów automatycznych polecamy ziarna w stopniu wypalenia od średniego po ciemny. W naszym kraju bardzo popularne są tzw. włoskie kawy, gdyż włoski sposób palenia najbardziej trafia w nasze gusta. Na ten temat pisałam tutaj → Jaka kawa ziarnista jest najlepsza?

Palarnie zlokalizowane na północy Włoch preferują jaśniejsze palenie i ich mieszanki są z reguły delikatniejsze od tych z południa. Pewnie dlatego, że Włosi z okolic Rzymu, Neapolu, czy Sycylii gustują w kawach mocniejszych, z większą ilością robusty i ciemniejszym paleniu. 

Wszystkie kawy zaparzane w ekspresie automatycznym powstają na bazie espresso, które powinno być gęste i oleiste z piękną cremą. Dlatego zwracajcie uwagę na mieszanki składające się z kilku gatunków ziaren, gdyż one najlepiej sprawdzają się w automatach.

 

Co wpływa na smak kawy z ekspresu automatycznego?

Po pierwsze same ziarna, czyli wszystko to o czym pisałam wyżej, ich pochodzenie, skład, obróbka, palenie.

Po drugie data wypalenia. Wiele palarni podaje datę palenia oraz datę przydatności do spożycia, która z reguły wynosi ok. 2 lat. Oczywiście im ten okres jest krótszy, tym lepiej, im bliżej od daty wypalenia, tym lepiej.

Po trzecie grubość mielenia ziarna. Najlepsze ustawienia to takie od średniego po drobne. W dużej mierze jest to uzależnione od ziarna, które akurat używamy i stopnia jego wypalenia. Im drobniejsze mielenie, tym intensywniejszy otrzymamy napar. Tu po prostu trzeba eksperymentować. Pamiętajcie jednak, że jeśli zmienicie w ekspresie grubość mielenia, to dajcie sobie czas. Pożądany efekt uzyskacie dopiero po 3-4 kawach. Ustawienia zmieniajcie tylko na pracującym młynku, ponieważ w przeciwnym razie może dojść do usterki. 

Po czwarte sposób zaparzenia w ekspresie. Tu ważne jest ustawienie temperatury parzenia i moc kawy. Niektóre ekspresy dają nam jeszcze więcej możliwości. Np. Nivona z systemem Aroma Balance oferuje 3 różne profile smakowe, co oznacza, że z tych samych ziaren możemy otrzymać 3 różne smaki.

 

Polecane kawy ziarniste do ekspresu automatycznego

W naszym sklepie anirax.pl starannie dobieramy kawy ziarniste, testujemy, wprowadzamy nowości, ale co najważniejsze słuchamy naszych Klientów, dzięki czemu oferujemy kawy dostosowane pod różne gusta oraz portfele.

Oto kilka propozycji, najpopularniejszych mieszanek, które powinny Was zainteresować.

 Kawa ziarnista Arcaffe Mocakrema

Naszym zdecydowanym faworytem są mieszanki z włoskiej palarni Arcaffe /Le piantagioni del Caffe, która oferuje ziarno najwyższej jakości tzw. kawy speciality, kawy certyfikowane. Na opakowaniach znajdziemy wszystkie informacje z wyszczególnieniem plantacji, z których pochodzą, metody obróbki, czy profil smakowy. Arcaffe Mocakrema (100% Arabika) to doskonale zrównoważona mieszanka z przyjemnym miodowym posmakiem i nutami cytrusowymi, które nadają jej charakteru. Zdecydowanie łagodniejsza jest Arcaffe Roma (100% Arabika) z wyraźnie wyczuwalną słodyczą i średnią kwasowością, dzięki ziarnom z Ameryki Pd. - głównie Brazylii. W tej kawie wyczujemy również owoce leśne, będące zasługą ziaren z Etiopii. Obie kawy idealnie nadają się jako baza do kaw mlecznych.

 .

Jeśli szukacie bardzo delikatnych kaw, to zdecydowanie polecam Antica Tostatura Triestina Nessun Dorma, która jest mieszanką 8 najwyższej jakości wysokogórskich Arabik (95%) ze śladowym dodatkiem wysokiej jakości Robusty indyjsko-indonezyjskiej (5%). Ziarna są dość jasno i długo wypalane, dzięki czemu w filiżance odkryjemy bogactwo aromatów z wyczuwalnymi nutami owoców cytrusowych, jaśminu, wanilii i czekolady.

Z kolei dla miłośników bardziej wyrazistego smaku idealna będzie mieszanka Antica Tostatura Triestina Buonissimo o składzie Arabika (75%) / Robusta (25%).

 .

Kawa ziarnista San Giusto Caffe

Kolejną propozycją wyjątkowo delikatnych kaw są dwie mieszanki prosto z Triestu, z małej palarni San Giusto Caffe. Tajemnicą sukcesu palarni jest średnie wypalanie ziarna w małych porcjach w powolny, rzemieślniczy sposób, dzięki czemu ziarno przyjmuje charakterystyczny kolor „sukienki mnicha”.

San Giusto Caffe Blu to mieszanka 100% Arabiki pochodzących z Brazylii, Środkowej Ameryki i Etiopii. Jest wyjątkowo aromatyczna z wyczuwalnymi nutami owocowo-kwiatowymi o wyraźnej kwasowości.

Z kolei San Giusto Caffe BAR w składzie 70% Arabiki i 30% Robusty, to idealnie zbalansowana mieszanka o lekko słodkawym smaku z wyczuwalną nutą czekolady i aksamitną cremą.

 .

Kwintesencją włoskiego espresso są kawy palarni Parana, posiadające certyfikat INEI (Istituto Nazionale Espresso Italiano). Mieszanki są doceniane i nagradzane na różnego rodzaju konkursach, co świadczy o ich doskonałej jakości i idealnym smaku.

Kawa Parana Espresso Italiano to mieszanka ziaren Arabiki z Brazylii, Gwatemali, Kolumbii w połączeniu z indyjską Robustą. Blend charakteryzuje się wyjątkowo zbalansowanym, delikatnym, orzechowym smakiem, pozostawiając trwały posmak kakao i gorzkiej czekolady. Idealnie nadaje się jako baza do kaw mlecznych.

.

Mieszanki Caffè Città d'Italia od momentu wprowadzenia do naszej oferty, skradły serca wielu miłośnikom czarnej kawy.

Città d'Italia 100% ARABICA to jedna z naszych ulubionych mieszanek. Jest wyjątkowo aromatyczna, pozostawiając lekki posmak migdałów, czekolady i karmelu.

Z kolei Città d'Italia Gran Aroma o składzie 80/20 charakteryzuje się zdecydowanie mocniejszym smakiem z wyczuwalnym nutami czekolady.

.

 Kawa ziarnista Lucaffe

 

Ciekawą propozycją jest również kawa Lucaffe Mr. Exclusive, będąca najbardziej rozpoznawalnym produktem włoskiej palarni Lucaffe z okolic Brescia i Jeziora Garda. To świetnie zbalansowana mieszanka 100% Arabik, pochodzących z terenów Ameryki Południowej, Afryki Środkowej i Azji. Dzięki długiemu i powolnemu procesowi wypalenia Lucaffe Mr. Exlusive posiada delikatny i słodki smak oraz przyjemny aromat, który czasami może przypominać świeżo upieczony chleb.

.

Na koniec zostawiłam naszą perełkę. I wcale nie jest to kawa z najwyższej półki, jednak stosunek jakości do ceny jest naprawdę idealny. Kawa Tupinamba TOP QUALITY to mieszanka 6 rodzajów ziaren 100% Arabiki z Ameryki Łacińskiej. Tupinamba TOP QUALITY pochodzi z hiszpańskiej palarni i jest kawą o wyrazistym smaku i aromacie z delikatną pianką oraz dobrze wyważonym poziomem kwasowości.

 

Mam nadzieję, że choć trochę naświetliłam temat i zachęciłam Was do próbowania różnych mieszanek. Teraz już wiecie, na co zwracać uwagę, więc nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Wam samych trafionych wyborów i wielu pięknych chwil przy filiżance aromatycznej kawy.

 

W przypadku dodatkowych pytań jestem zawsze do Waszej dyspozycji, piszcie na adres anita.godlewska@anirax.pl

Komentarze do wpisu (5)

29 listopada 2020

Dziękuję za informację, bardzo przydatna. Zakupiłam expres Jura D6 i szukam najlepszych smaków kawy. Pozdrawiam

30 marca 2021

W życiu nie słyszałem, o żadnej z wymienionych przez autora kaw :D

30 marca 2021

Szanowny Stanie zachęcam zatem do spróbowania proponowanych przez nas kaw. Arcaffe to kawa z wyższej półki, ale Lucaffe, Parana, czy Antica Tostatura Triestina to bardzo popularne ziarna na naszym rynku. Artykuł powstał w oparciu o najczęściej wybierane kawy przez Klientów sklepu anirax.pl. W ofercie posiadamy również znaną Lavazzę, Pellini, czy Vergnano, ale nie wspomniałam o nich w artykule, ponieważ cieszą się one ostatnio troszkę mniejszym zainteresowaniem. Świadczy to tylko o tym, że coraz bardziej gotowi jesteśmy na odkrywanie nowych smaków i aromatów. A świat kawy jest nieograniczony :-)

31 marca 2022

Smak kawy to bardzo indywidualna sprawa. Ja stale poszukuję mojego. To prawda, że arcaffe roma jest świetna, niestety kosztuje powyżej 100 i mogę sobie pozwolić na zakup co jakiś czas.

18 sierpnia 2022

Thanks

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl