Jaka kawa ziarnista jest najlepsza? 2

Jaka kawa ziarnista jest najlepsza? 

Wysokogatunkowa kawa ziarnista z renomowanej palarni, to gwarancja pysznego napoju o wyśmienitym aromacie. Wiele osób, które witają poranek filiżanką małej czarnej uważa, że najlepsze są włoskie kawy ziarniste. Skąd to przekonanie i co w ogóle kryje się pod pojęciem kawa włoska? W jaką kawę ziarnistą naprawdę warto zainwestować?

 

Kawa ziarnistaPhoto by Nathan Dumlao

Czym jest włoska kawa?

Obecnie na rynku mamy nieograniczony dostęp do różnorodnych kaw. Niemniej najbardziej popularne w naszym kraju są tzw. kawy włoskie i oczywiście nie mam tu na myśli kraju pochodzenia ziarna. Choć Włosi swego czasu próbowali uprawiać kawę u siebie, niestety z racji klimatu, nic z tego nie wyszło. Skąd zatem powiedzenie kawa włoska? Dla wielu może to być bardzo mylne pojęcie, ale związane jest głównie z zamiłowaniem Włochów do kawy i co za tym idzie, sporą ilością palarni, szczególnie w północnej Italii. Dla Włochów dobra kawa to styl życia mający symboliczne znaczenie, jak  pizza, czy makaron. Włoski styl palenia ziarna jest dość charakterystyczny w stopniu od średniego po naprawdę ciemny. Niemniej nam Polakom, kawy włoskie bardzo przypadają do gustu. Oczywiście wśród włoskich palarni mamy i te bardzo znane, jak Lavazza, Pellini, czy Kimbo i te dużo mniejsze, typowo rzemieślnicze, gdzie od pokoleń kultywuje się rodzinne tradycje.     

Zanim przejdziemy do pochodzenia samego ziarna, chciałabym zwrócić uwagę na jedną rzecz. Otóż często słyszymy, że odstawiam kawę, bo mi nie służy, nie mogę spać, mam nadkwasotę, czy inne dolegliwości. Warto to przemyśleć i zamiast zaraz odstawiać kawę, może lepiej zastanowić się, co obecnie pijemy i dobrze przemyśleć zakup kolejnego kilograma kawy? Przyczyną naszego złego samopoczucia może być po prostu słabej jakości ziarno np. pochodzące z upraw przemysłowych, ziarna nieznanego pochodzenia i składu, które mogą negatywnie wpływać na nasz organizm. Na przełomie XVIII i XIX wieku ziarna pochodziły z plantacji, na których uprawiane były naturalnie, dziś powiedzielibyśmy ekologicznie. Niestety, wraz ze wzrostem zapotrzebowania na czarny trunek i w skutek wynalezienia nawozów sztucznych, ruszyła masowa produkcja i wiele plantacji nabrało charakter przemysłowy lub też w takim celu je zakładano.

Kawa ziarnista Arcaffe

Dlatego dobrze jest znać pochodzenie ziarna. Dobre jakościowo kawy w szczególności „speciality” mają na swoich opakowaniach podany skład, wysokości upraw, sposób obróbki i wypalenia. Idealnym przykładem mogą posłużyć kawy pochodzące z włoskiej palarni Arcaffe. Są to kawy certyfikowane, a ich opakowania są dokładnie opisane z oznaczeniem plantacji.

Dowiedź się więcej o kawie najwyższej jakości → włoska palarnia Arcaffe / Le Piantagioni del Caffe

 

Bardzo ważną kwestią jest też data palenia. Najlepiej smakują ziarna od 7 do 90 dni po wypaleniu. Później ziarno może tracić na wartości, czyli po prostu rozpoczyna się okres starzenia. Dlatego też palarnie stosują specjalne opakowania z charakterystycznym wentylem, dzięki któremu z kawy może wydostawać się nagromadzony dwutlenek węgla, jednocześnie nie przepuszczając tlenu ani innych zapachów do środka opakowania. Dzięki takim opakowaniom, kawy mogą mieć 2 a czasem nawet 3 lata ważności. Oczywiście im krótszy jest ten okres tym lepiej. 

 

Cechy dobrej kawy. Jaka powinna być kawa?

Dobra kawa to kawa wysokiej jakości, czyli znanego pochodzenia ziarna, jego składu, sposobu i daty palenia. Naprawdę dobra kawa ziarnista powinna zachowywać odpowiednie proporcje między aromatem, kwasowością, goryczką, konsystencją i posmakiem, czyli jednym słowem powinna być idealnie zbalansowana. Jeśli w kawie wyczuwamy naturalne i przyjemne nuty orzechowe, czekoladowe, karmelowe, owocowe to niewątpliwie świadczy o dobrej jakości ziarna.

 

Plantacja kawy

 

Najlepsze kawy ziarniste

Wielu prawdziwych kawoszy i profesjonalistów wskazuje, że najlepsze kawy ziarniste to te pod metody przelewowe, ponieważ one dają nam nieograniczone możliwości smakowe. Choć jest duże grono zwolenników takich kaw, nie każdy przepada za metodami przelewowymi z uwagi na ich dość herbaciany i mimo wszystko bardziej owocowy charakter. Dla miłośników prawdziwego espresso nie ma nic lepszego niż mały, oleisty napar z gęstą cremą na wierzchu.

Pod espresso kawy są nieco ciemniej palone, niż pod metody przelewowe, ale bądźcie czujni i wybierajcie raczej średnie palenie. Najlepsze kawy, to te z naturalnym posmakiem orzechów, migdałów, karmelu, cytrusów, miodu itp. Oczywiście nie mam tu na myśli kaw aromatyzowanych, bo o tych od razu zapomnijcie. Nie dosyć, że mogą zaszkodzić Waszemu ekspresowi, bo najzwyczajniej w świecie zablokują młynek (co będzie musiało skończyć się wizytą w serwisie) to jeszcze będą po prostu sztucznie smakowały. Jeśli lubicie kawy smakowe to idealnym rozwiązaniem są syropy np. firmy Monin, dostępne z przeróżnych smakach.

I na koniec cenna rada. Wybierając kawę w sklepie warto pamiętać, że ładne opakowanie absolutnie nie świadczy o jej jakości.

 

Zapraszamy serdecznie do naszego internetowego sklepu anirax.pl, gdzie znajdą Państwo najlepsze kawy ziarniste z całego świata oraz wysokiej jakości ekspresy topowych producentów (m.in. JURA, Nivona, Melitta).

 

Polecamy podobne artykuły:

→  Jak przechowywać kawę w domu?

 

Komentarze do wpisu (2)

17 czerwca 2020

Zawsze kupuję kawę włoską, bo jest najlepsza. Uwielbiam espresso, które przygotowuję według przepisu link

29 sierpnia 2022

DO tej pory piłam Jacobs bo u nas w domu od zawsze była jako najlepsza. Przyzwyczaiłam się, że jest dość kwaśna. Ale jak spróbowałam kawy z Włoch to zupełnie inna bajka. Teraz pijam Lavazza, choć nie smakuje tak jak 2 lata temu, albo Kimbo i Pellini. Różnica jest ogromna.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl